zaterdag 21 oktober 2017

ETF's worden alsmaar goedkoper

De wereld van de ETF's staat niet stil. Niet alleen zien we een constante stroom aan nieuwe ETF's die het levenslicht zien, ook de kosten die gepaard gaan met beleggen in dit soort instrumenten daalt zo goed als elk jaar.


Als belegger in een tracker wens je een bepaalde index te volgen met een zo klein mogelijke afwijking. Eén van de bepalende elementen die op het eind van de rit een verschil kan betekenen tussen de index en jouw gerealiseerd rendement is de beheerskost die jij betaalt.

Wat dat betreft, hebben we geen klagen (meer). Wanneer je nu zou kiezen voor een gespreide portefeuille van aandelen, obligaties, grondstoffen en REIT's dan kost je dit nu amper 0.05%.


Dit is een groot verschil in vergelijking met tien jaar geleden. Toen kostte het goedkoopste mandje je nog ongeveer 0.15%. Op een inleg van 50.000$ betaalde je dus toen 75$ aan beheerskosten, wat nu gezakt is naar 25$.

Waar computerchips elk jaar beter worden, lijkt de kost om te beleggen dezelfde constante te volgen en systematisch te dalen. Dat is een uitstekende zaak voor de beleggers. Elke euro die niet betaald moet worden aan de uitgever van de ETF is een beter rendement voor de investeerder.

0.05% ligt bijna op de bodem, maar niets wijst erop dat er de komende jaren niet nog wat af kan. Ik acht het niet onmogelijk dat we binnen een paar jaar naar 0.03% zullen gaan.

Een evolutie die alleen maar toe te juichen valt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten