maandag 23 oktober 2017

Beurscrash van 1987

De wat oudere belegger zal het zich zeker nog herinneren. De legendarische beurscrash van 1987. Een zwarte maandag was het. De Amerikaanse beursindexen gingen met ongeveer 20% omlaag. Een onophoudelijke stroom van verkooporders en een alsmaar toenemende paniek onder de belegger.


De actieve belegger tracht met goede timing in en uit de markt te stappen. Een activiteit die voor het gros van de belegger meer kwaad dan goed doet. De vraag is of het wel nodig is om op die beursdagen dat grote paniek zich nestelt in het hart van de belegger, om gehoor te geven aan deze emotionele pijn en jouw posities uit de markt te trekken zodat op zijn minst verder leed je bespaard kan blijven.

Onderstaande grafiek laat zien wat het koersverloop was van de S&P 500 als we de Zwarte Maandag van 1987 eruit hadden geknipt. Wie rustig bleef en geen impulsieve wanhoopsdaad had verricht, is ongeschonden uit het slagveld gekomen.

Wie op lange termijn belegt, niet meer risico neemt dan hij kan dragen en zijn emoties onder controle kan houden, heeft een plek op de beurs en kan succesvol worden. Wie aan één van deze voorwaarden niet voldoet, is gedoemd om vroeg of laat te mislukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten