woensdag 23 september 2015

Opties op de Euro Stoxx 50

De Euro Stoxx 50 is een aandelenindex samengesteld uit de 50 grootste bedrijven uit de Eurozone. Geïnteresseerden kunnen deze index volgen met ETF's, futures en opties.

De derivatenhandel in deze onderliggende waarde is groot. Heel groot. Dagelijks worden er miljoenen opties en futures verhandeld op de ESTX50 via de Duitse derivatenbeurs Eurex. De futurehandel floreert er. Vorig jaar werden er maar liefst 293 miljoen contracten omgezet. Het is de tweede meest verhandelde future na de E-mini S&P 500 futures. Een absolute wereldtopper dus.
De opties op deze index staan eveneens in het koppeloton. Hiervan werden er in 2014 241 miljoen transacties gerealiseerd. Een podiumplaats levert dit niet op, maar wereldwijd staan ze wel mooi op die vijfde plaats te blinken.

Het zal dan ook niet verwonderen als ik zeg dat de ESTX50 mijn favoriete Europese indexoptie is. Heel liquide, kleine bid-aks spread, Europese stijl (afwikkeling in cash), en looptijden die gaan van één week tot 10 jaar.

Hieronder zien we een printscreen van de oktober 2015 ATM put.


De bid-ask spread is 0.7 of 7€ (multiplier van x10). Aan elke kant staan +150 contracten klaar om gekocht of verkocht te worden. Beleggers met diepe zakken kunnen dus probleemloos een ordertje van 100.000€ kwijt. Het legertje market-makers in de ESTX50 kan dat soort transacties perfect de baas.

Ik handel al jaren in de Euro Stoxx 50 opties en dit met grootte tevredenheid. Veel Belgische en Nederlandse optiebeleggers zitten voornamelijk in de Nederlandse optiehandel. Niets mis mee. Het is nog steeds één van de beste optiebeurzen van het Europese vaste land. Maar ter vergelijking: de dagomzet in de ESTX50 is ongeveer even groot als de weekomzet in de totale Nederlandse optiehandel...

Wil je dus gediversifieerd beleggen in een liquide onderliggende waarde met een afwikkeling in cash in plaats van een overdracht van aandelen, dan weten jullie waar de kaars brandt.

Allen daarheen zou ik zeggen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten