vrijdag 25 september 2015

Waarom indexopties in plaats van aandelenopties?

Aandeelopties zijn bijzonder populair bij de particuliere belegger. Ikzelf handel zo goed als nooit in opties op aandelen, maar verkies indexopties.

Waarom?

Bij het beleggen in specifieke bedrijven, ben je blootgesteld aan een "bedrijfsrisico". Slecht nieuws zal alleen de beurskoers treffen van het bedrijf waarover het gaat. Hierbij kan je zware verliezen lijden, terwijl de rest van de markt een topdag beleeft.

Niet alleen bedrijfsspecifiek nieuws zal je vol in het gezicht slaan, maar ook het nieuws van de gerelateerde bedrijven. Als een staalfabrikant slechte kwartaalresultaten opbiecht en opmerkt dat er weinig vraag is naar staal, dan zullen ook de andere staalfabrikanten die op de beurs noteren door dit nieuws onder druk komen te staan. Omdat dezelfde bedrijven aan elkaar gecorreleerd zijn, spreken we hier dus van een "sectorrisico" .

Bij het beleggen in een mandje met diverse aandelen (een index dus) dragen we enkel een "marktrisico". Bedrijfsnieuws en sectornieuws heeft maar een beperkt gewicht in de totale index.

Omdat alle bedrijven op een doorsnee dag niet allemaal in dezelfde richting bewegen, zal de bewegelijkheid (volatiliteit) van de totale portefeuille afnemen. Dit zien we in onderstaande grafiek:


Hiernaast zijn ook een aantal praktische overwegingen die van belang zijn. Indexopties hebben vaak een grotere nominale waarde, wat dus betekent dat we minder contracten moeten handelen om grotere bedragen te kunnen plaatsen. We verliezen minder geld aan transactiekosten en de bid-ask spread.

In populaire indexopties worden dagelijks enkele honderdduizenden contracten verhandeld. Dit is een groot contrast met veel Belgische en Nederlandse aandelenopties die vaak blijven steken op een tiental of honderdtal contracten. Wat dus als gevolg heeft dat er een veel slechtere uitvoering zal plaatsvinden voor de belegger.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten