zaterdag 25 maart 2017

Een terugblik op de wereldwijde derivatenmarkt in 2016

Hoe goed kent u de globale markt van derivaten? Niet zo goed? Geen paniek, dat zal veranderen na het lezen van dit artikel.

2016 was een goed jaar. Het volume aan verhandelde derivatencontracten steeg naar een recordniveau. Wereldwijd werden er 25.22 miljard derivaten verhandeld. Dat is 1.7% meer dan het jaar voordien en genoeg voor een nieuw record.

Europa groeide met 8%, Noord-Amerika met bijna 5%, maar Azië kon geen record op de tabellen zetten, maar daalde daarentegen met meer dan 5%.

Als we kijken naar het onderscheid tussen opties en futures, zijn we dat opties eerder in een dalende trend zitten en futures elk jaar populairder worden. Bijna 10% minder opties werden verhandeld in vergelijking met 2015 en bijna 30% lager dan in het recordjaar 2011.
De reden voor dit verschil, zit hem in het feit dat opties voornamelijk betrekking hebben op aandelen en indexen en in dit soort onderliggende waarde is de interesse bekoeld. Bijna 85% van alle opties valt in deze categorie en dit is een groot verschil met de markt van futures die veel meer gediversifieerd is en die kon profiteren van sterke groei in grondstoffen en valuta.

Totaal aantal verhandelde futures:
- 15.89 miljard

Totaal aantal verhandelde opties:
- 9.33 miljard

=> Van 2007 tot 2011 was de optiemarkt groter dan die voor futures, maar sindsdien hebben de termijncontracten met een sterke groei de koppositie overgenomen.

Van die 9.33 miljard opties, waren er 4.45 miljard indexopties en 3.33 miljard individuele aandelenopties. Zoals hierboven reeds aangehaald, zit het gros van het volume (bijna 85%) in deze twee categorieën. De rest zit bij valuta (0.655 miljard), interest rate opties (0.633 miljard) en een restgroep van grondstoffen.


In de grafiek hieronder valt onmiddellijk het verschil met de opties op. De markt van futures is veel meer divers.



Als we kijken naar de verdeling naar regio van de totale derivatenmarkt (opties + futures) dan blijft Azië de grootste markt:
- Azië: 9.2 miljard
- Noord-Amerika: 8.6 miljard
- Europa: 5.2 miljard
- Latijns-Amerika: 1.6 miljard
- Anderen: 0.6 miljard

Het plaatje van de totale markt opgedeeld naar categorie ziet er als volgt uit:
- Indexen: 7.1 miljard
- Individuele aandelen: 4.5 miljard
- Interest rates: 3.5 miljard
- Valuta: 3 miljard
- Landbouw: 2.2 miljard
- Energie: 1.9 miljard
- Non-precious metalen: 1.9 miljard
- Anderen: 0.6 miljard
- Precious metalen: 0.3 miljard



Geen opmerkingen:

Een reactie posten