dinsdag 28 februari 2017

De meest verhandelde ETF's

Dat exchange traded funds de laatste tien jaar geweldig gegroeid zijn, zal niemand verbazen. Vooral op de Amerikaanse markt ging het hard.

Hieronder vind je een overzicht van de ETF's op de Amerikaanse beurs met het grootste volume aan verhandelde stukken.


Op één, en met grote voorsprong, staat de SPY met een gemiddeld dagvolume (de afgelopen 30 dagen) van meer dan 70 miljoen stuks, gevolgd door een gold miners ETF (GDX) en een financiële sector ETF (XLF) met elke iets meer dan 60 miljoenen aandelen.

1) SPY = 72 miljoen
2) GDX = 61 m.
3) XLF = 61 m.
4) NUGT = 51 m.
5) JNUG = 51 m.
6) EEM = 44 m.
7) VXX = 43 m.
8) DGAZ = 31 m.
9) IWM = 27 m.
10) USO 21 m.

Dit zijn goudmijnen voor market-makers die leven van de spread tussen de bied- en de laatkoers. Hoe meer stukken er verhandeld worden, hoe meer hun kassa rinkelt.

Toch zegt het aantal stuks dat dagelijks van eigenaar wisselt niet zo heel veel. Sommige ETF's noteren aan 5$, terwijl anderen aan +100$.

Daarom hieronder het lijstje gerangschikt naar volume uitgedrukt in dollar.

1) SPY = 16.5 Miljard
2) IWM = 3.5 M.
3) QQQ = 2 M.
4) EEM = 1.5 M.
5) GDX = 1.5 M.
6) XLF = 1.5 M.
7) TLT = 1 M.
8) EFA = 1M.
9) GLD = 0.9M.
10) XIV = 0.9M.

Als er één echt uitspringt in zowel het volume in stuks als in dollar, dan is het de gold miners index GDX. Zowel de index als de onderliggende waarde zijn weinig bekend, maar (een deel) van de beleggers zijn er dol op. Ook op de optiemarkt staat deze bijna altijd in de top 10. De reden is niet ver te zoeken. Daytraders beleggen alleen in aandelen waar beweging in zit. Een aandeel dat dagelijks met amper 0.1% daalt of stijgt, is niet interessant voor deze surfers op de beurs. Zij willen volatiliteit en koersuitslagen die sterk kunnen verschillen. NUGT heeft dezelfde onderliggende waarden, maar presteert op anabolica. Het is een hefboom tracker. Driemaal zo hevig als de al onrustig acterende GDX. Speculanten en daghandelaren zijn er verlekkerd op. Dat is exact ook de reden waarom ETF's als VXX, XIV, JNUG, DGAZ en UVXY dagelijks zoveel bezoekers over de vloer krijgen die een ritje naar boven of naar beneden willen meepikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten