woensdag 1 november 2017

Bitcoin futures

De grootste beurs ter wereld CME had belangrijk nieuws te melden. Voor eind dit jaar plant het Bitcoin futures op de markt te brengen. De hype rond de grootste virtuele valuta heeft hiermee een nieuw hoogtepunt bereikt. Dit jaar alleen al werd een Bitcoin zesmaal zoveel waard.

Toch is de CME niet de enige die zich op deze markt begeeft. CBOE had eerder al gezegd ergens eind dit jaar of begin 2018 een future op deze munt in de markt te zetten. Het lijkt erop dat ze in snelheid genomen zijn.

De CME's future zal afgewikkeld worden in cash en de dagelijkse prijs wordt bepaald door de CME CF Bitcoin Reference Rate; die gevoed zal worden door digitale Bitcoinbeurzen als Bitstamp, GDAX, ItBit en Kraken.

Deze future kan hedgers met een Bitcoin portefeuille helpen om hun risico af te dekken, maar zal ook aan speculanten de mogelijkheid geven mee te golven op de sterke volatiliteit van deze cryptomunt.

Toch is deze future van totaal ander allooi dan een olie- of graanfuture. De handel in de Bitcoinmunt verloopt via niet gereguleerde shops die niet gevestigd zijn in de US en dus ook buiten de controle van toezichthouders valt. Sinds 2009 zijn ongeveer de helft van deze cryptobeurzen failliet gegaan, met als bekendste de MT. Gox.

Het vooruitzicht van een gereguleerde handel heeft een zekere schaarste op de markt gecreƫerd. Diverse platformen melden dat het omruilen van euro naar Bitcoin bemoeilijkt wordt, omdat er onvoldoende aanbod is. Eigenaars van de Bitcoin hebben er al een spectaculaire rit opzitten, maar het geloof in een verdere waardestijging is zo groot dat er weinig verkopers te vinden zijn.

Er zijn momenteel ongeveer 16.5 miljoen Bitcoins in omloop. In een jaar tijd is de koers opgelopen van 300 dollar naar ruim 7.300 dollar. Een ongelooflijke stijging. Waar alle Bitcoins een jaar geleden amper 5 miljard dollar waard waren, is dit nu opgelopen tot 120 miljard dollar.

Sommigen spreken daarom nu al over een bubbel. Ik denk ook dat het einde van deze opgaande trend waarschijnlijk nog niet voorbij is, net door de introductie van deze futures en later misschien ook nog ETF's. Desondanks groeien bomen ook niet tot in de hemel. Wanneer deze zeepbel knapt, is niet te zeggen, maar dat sommigen late instappers grote verliezen zullen moeten slikken, is een bijna zekerheid.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten