zaterdag 30 december 2017

Het beursjaar 2017: een terugblik.

Het jaar 2017 zit er weer op. Traditioneel het moment om even achterom te kijken.
Voor de aandelenbelegger was het alvast een uitstekend jaar. Het was het jaar waar (zeker) de Amerikaanse aandelenmarkt de zenit inging en dit met een minimum aan bewegelijkheid.



De VIX bevond zich quasi onophoudelijk op extreem lage niveau's. Geen enkele keer werd het beest wakker gemaakt. In heel zijn bestaansperiode bevond de VIX zich in 80% van de tijd boven de 14 en zoals uit bovenstaande afbeelding blijkt, zijn we daar bijna altijd onder gebleven.

De rust op de VIX-index vertaalde zich niet in windstilte op de aandelenmarkt. Integendeel er werden erg mooie returns op de koerstabellen geschreven. De S&P 500 ging ongeveer 20% hoger. Voor wie deze winst in dollar opnieuw moest omzetten in euro bleef daar evenwel weinig van over door een ongunstige euro/dollar. Amper 5% rendement is een schraal aftreksel van de initieel 20% opbrengst.

De Europese belegger had een positief jaar, maar het feesten ging net iets minder goed dan over de plas. De bel20 realiseerde +10%, de AEX +12% en de brede Stoxx 600 bleef steken op ongeveer 8%.

De ETF-markt kende opnieuw een uitzonderlijk goed jaar. Jaar op jaar stroomde er 475 miljard dollar nieuw geld in de US etf's. Het totaal aan belegd vermogen kwam hiermee uit op 3.400 miljard dollar. Enkel in de valuta-ETF's daalde de inleg, maar de andere categorieën dikte soms met dubbele cijfers aan.


De grootste slokop was de IVV die 30 miljard meer inleg kreeg, gevolgd door de IEFA met 21 miljard en VEA met meer dan 17 miljard.

Verliezers waren er ook. De GDX verloor bijna 3 miljard aan belegd vermogen.

Wanneer we kijken naar het rendement van de non-leveraged ETF's dan waren de long volatility speeltjes de slechtste leerlingen van de klas. De VMAX verloor 82% aan waarde en zijn broertje VXX moest niet veel onder doen met -72%. Voor de belegger die houden van een hefboom, maar aan de verkeerde kant zaten was 2017 een rampjaar. Zij verloren zo goed als hun volledig inleg. De UVXY sloot af op bijna -95%. Ook de grondstoffenbelegger die 3x long natural gas (UGAZ) in portefeuille hadden, realiseerde een monsterverlies van -88%. Dit zijn het soort verliezen die de belegger niet meer te boven komt. Permanente verliezen, horror voor elke belegger en wegens zijn totale destructie op de geldbeugel als op de gemoedstoestand ten alle tijden te vermijden...

Wij wensen jullie een goed en gezond 2018 toe.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten