maandag 13 februari 2017

Flow Traders

Als optie- en indexbelegger is de partij van wie ik koop en verkoop vaak een "flitshandelaar" (ook wel bekend onder de naam "high frequency trader"). Deze computergestuurde snelle jongens afficheren bied- en laatprijzen op de beurstabellen van opties, futures, ETF's,.... Op deze manier

zorgen zij voor liquiditeit in de markt en maken het mogelijk voor ons om onze posities snel en gemakkelijk te openen of te sluiten. Flitshandelaren hebben geen directionele positie (voor hen maakt het niet uit of de koers daalt of stijgt), want zij verdienen enkel aan de spread tussen de bied en de laat. Volume en de spread zijn determinerend voor hun succes en winstgevendheid. Hoe volatieler de markt, hoe meer winst.


Eén van die grote Nederlandse market-makers in ETF's is Flow Traders. Midden 2015 trok het naar de beurs en kende in dat jaar ook een fantastisch jaareinde.




De reden waarom de boel in 2016 is ingezakt, was voor een groot deel te wijten aan een langdurige  periode van lage volatiliteit van heel wat ETF's. Zoals hierboven reeds werd aangehaald, verdient Flow Traders alleen maar als er hevig gehandeld wordt en liefst met grote volatiliteit. Op rustige dagen liggen de volumes laag en dus ook hun omzet. Op normale dagen verdient het ongeveer 1 miljoen euro, maar als het stormt, kan dit maal tien gaan.

De markt van exchange traded funds groeit nog steeds hard elk jaar. Dat is goed nieuws voor Flow Traders. Indien deze trend zich ook daadwerkelijk voortzet en Flow Traders in staat is voldoende mee te eten van deze ovenverse koek, dan zit er nog heel wat rek op de koers.

Woensdag komt het bedrijf met kwartaalresultaten. Voor zij die absoluut nog een long positie willen voorafgaand aan de bekendmaking van de resultaten, kunnen goede zaken doen op de optiebeurs. De dag voor het bedrijf met cijfers komt, stijgt (door de mogelijkheid van extreme koersschommelingen nadien) de implied volatility van hun kortlopende opties. Hier kan het schrijven van een put dan ook een valabel alternatief zijn voor een long aandelenpositie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten