donderdag 23 februari 2017

Waarom XIV en SVXY altijd verliezen door mean-reversion

In vorige blogs heb ik het al gehad over de invloed van contango op vix-future producten als VXX en XIV. Daar ga ik het dus vandaag niet meer over hebben. Lezers kunnen altijd terugbladeren naar deze artikelen indien dit begrip nog niet gekend is.

Vandaag ga ik het echter hebben over een andere eigenschap van VIX die short vix-futures ETF's zoals XIV en SVXY in negatieve zin beïnvloeden. De VIX geeft de verwachte dertig dagen volatiliteit weer op basis van de SPX optieprijzen. Voor zij die al eens een blik op de lange termijn grafiek van de VIX geslagen hebben, zal het al duidelijk geworden zijn dat deze index in een vaste bandbreedte vertoeft, met af en toe een uitschieter naar boven toe.


De VIX kent langdurige periodes van lage volatiliteit, maar ook momenten waarop het consistent aan



relatief hoge waarde noteert (boven de 20). In tijden van extreme paniek en stress op de beurstabellen, zien we uitschieters naar +40 die weliswaar van korte duur zijn.

De prijsverschillen in de SPX opties (want dat is hetgeen de VIX eigenlijk meet) kennen dus bepaalde regimes, waar het al dan niet langdurig in kan vastzitten, maar de algemene bandbreedte is duidelijk begrensd. Zowel de waarden onder de 12 als deze boven de 30 komen niet zo vaak voor. In 80% van de tijd schommelt de VIX tussen beide cijfers.

Waar aandelen op lange termijn een opgaande trend vertonen, verschilt dit soort grafieken sterk met de volatiliteitsgrafiek. Deze is zoals men in het Engels zegt "mean-reverting". Dit houdt in dat de boel sterk op en neer kan schudden, maar dat er een soort van onwaarneembare aantrekking naar een gemiddelde bestaat waar de koers altijd opnieuw wordt naartoe getrokken. In bovenstaande grafiek heb ik dit in het rood aangeduid. Zoals wij op aarde door de zwaartekracht worden aangetrokken, zo is dat ook voor de VIX.

Nu we het beschrijvende achter de rug hebben, stelt zich de vraag wat dit betekent voor een positie in short vix-futures ETF's als XIV en SVXY. Ik zal dit illustreren met een voorbeeld.

Stel dat de VIX future (waar deze ETF' in beleggen) stijgt van 20 naar 30 om nadien terug te komen naar 20. De future staat break-even, er is noch winst noch verlies. Voor ETF's die dit shorten ligt dit evenwel anders. Stel dat zo'n ETF als startwaarde 100$ heeft en eerst 50% in waarde daalt (het volgt namelijk de bovenstaande VIX futures stijging van 20 naar 30, maar realiseert als shorter een gelijk verlies), dan noteert het op die dag aan 50$. De volgende dag wint de ETF met 33% (het omgekeerde van het verlies die de future maakt van 30 naar 20).

Resultaat: de onderliggende waarde (VIX future) staat break-even, maar voor de short ETF's als XIV en SVXY werd dit een gerealiseerd verlies van 33.5%.

Met andere woorden, als we hiervoor tot de conclusie kwamen dat de VIX (en dus ook de afgeleide futures) onderhevig zijn aan mean-reversion, dan betekent dit onoverkomelijk een verlies voor alle short index ETF's.

Dat is het grote nadeel van dit soort producten. Mijden dus? Wel, elk voordeel heeft zijn nadeel en dat is hier niet anders. Waar het shorten van VXX dit probleem niet kent, heeft zo'n positie wel een "open einde" wat de mogelijke verliezen betreft. Voor beleggers in XIV is er geen ongekend verlies, want dat is begrensd tot de inleg. Het maximale verlies is beperkt, maar door het specifieke karakter van de VIX verliest het op lange termijn wel consistent wat van zijn waarde.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten