zaterdag 31 oktober 2015

De voor- en nadelen van een leveraged ETF en waarom ik LETF's short?

Als je verwacht dat de koers van een onderliggende waarde zal stijgen, kan je dit bespelen via verschillende beleggingsproducten (futures, opties, ETF's, turbo's,...). Elk heeft zijn voor- en nadelen, maar zelf vertaal ik dit vaak naar het shorten van een bear leveraged ETF.

Een leveraged ETF verdubbelt of verdriedubbelt op dagbasis de opbrengst van de onderliggende waarde. Stijgt XYZ met 1% dan stijgt een x2 ETF met 2%, een x3 ETF met 3%, een invers (bear) x2 ETF met -2% en een invers x3 ETF met -3%.

Hoe gaat dit dan concreet in zijn werk?
Stel ik investeer 100$ in een x2 ETF, dan zal dit fonds mijn inleg verdubbelen zodat mijn totale blootstelling 200$ is. Als de onderliggende waarde met 2% stijgt, dan stijgt deze ETF met 4% (2% x 100$ "eigen inleg" + 2% x 100$ "hefboom"). De ETF noteert nu aan 104$ en heeft 100$ als hefboom onder de portefeuille. Wil het fonds garanderen dat wie nu instapt ook kan profiteren van die verdubbeling, dan moet het fonds zijn hefboom met 4$ verhogen. Doet ze dit niet dan zal de volgende 2% stijging de ETF doen toenemen met 4.08$ (2% x 104 eigen vermogen + 2% x 100 hefboom) en dat is minder dan de 4.16$ die nodig is om verdubbeling van het beoogde rendement waar te maken.

Omgekeerd geldt dit uiteraard ook. Daalt de ETF dan moet het fonds posities verkopen omdat bij ongewijzigd beleid de hefboom te groot zou zijn. Daalt de index van 100$ naar 98$ (-2%), dan vermindert de LETF van 100$ naar 96$ (-4%). Initieel zat op de 100$ 'eigen middelen' een hefboom van 100$, maar die is nu te groot geworden in verhouding met die 96$. Deze moet dus evenredig worden afgebouwd naar 96$.

Dagelijks moet dit soort fondsen zijn posities aanpassen. Dit betekent dat een leveraged ETF bij stijging moet bijkopen en bij daling moet verkopen. Dit geldt ook voor de bear (inverse) (leveraged) ETF.

Het vergroten van de blootstelling bij winst en verkleinen bij verlies resulteert in twee belangrijke gevolgen:

1) Bij een duidelijk trend in de beweging zullen de winsten vergroot worden. Stijgt de koers twee opeenvolgende dagen met 10% dan zal de gewone ETF met koers 100$ stijgen met 21% naar 121$ (10$ + 11$). De x2 leveraged ETF zal nog sterker stijgen, namelijk met 44% naar 144$ (20$ + 24$), wat dus in zijn totaliteit meer is dan twee keer 21%.

Een voorbeeld hiervan zien we hieronder. Bij een rustig stijgende SPY zal de SSO (x2) door de samengestelde opbrengst een hoger eindresultaat neerzetten.
In een markt die duidelijk één richting uitgaat zonder al te veel wilde schommelingen, is het ideale biotoop voor een een LETF. Dit zal zich vertalen in een uitstekend eindresultaat.


2) Danst de onderliggende waarde zonder richting op en neer, dan zal de gewone ETF een verlies optekenen, maar die met hefboom een nog groter verlies. Hoge volatiliteit maar zonder duidelijke trend heeft rampzalige gevolgen voor elke LETF (volatility drag).
etf x2 etf
100$ 100$
10% 110$ 120$
-10% 99$ 96$

Hieronder zien we dat de SPY daalt en stijgt, maar tien maanden later nauwelijks van zijn plaats is gekomen, terwijl de SPXU (-x3) fors lager noteert. Het op en neer bewegen heeft dus heel wat schade berokkend.


De volgende grafiek illustreert het ook mooi. FAZ is het tegengestelde van FAS. Je zou dus verwachten dat de winst van het ene het verlies voor de andere is, maar ook hier hakt een sterke volatiliteit in beiden hard in. Zowel FAZ als FAS realiseren in een schommelende, maar nergens naartoe leidende markt een verlies.




Conclusie:
De volatility drag is een heel belangrijke reden waarom TVIX mijn favoriete leveraged ETF is om te shorten. De VIX (en dus ook de VIX futures) springen dagelijks op en neer en daar lijdt TVIX / UVXY heel sterk onder.

Het tweede instrument dat ik genegen ben om te shorten, is een bear leveraged ETF op een aandelenindex. Ook hier is volatiliteit nadelig voor de ETF, maar omdat de aandelenmarkt op lange termijn een positief rendement laat zien, zal dit soort inverse instrumenten op termijn altijd een negatief rendement optekenen. In een crash zullen de winsten voor zij die long zitten aardig oplopen, maar ooit herstelt de beurs zich en dan zijn al die virtuele opgebouwde winsten zo weer weg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten