zaterdag 17 oktober 2015

Wat is VXX?

VXX is een volatility exchange traded note in handen van Barclays. Deze etn wordt verhandeld zoals een aandeel, zowel tijdens als voor- en nabeurs. Het is bijzonder populair als intra-day beleggingsfonds en dat zien we onmiddellijk in het aantal  stuks dat dagelijks van eigenaar wisselen. Met maar liefst 75 miljoen stuks per dag is het na de SPY de meest actieve ETF wereldwijd. De handel hierin is dus immens. In de top 20 staan zelfs nog drie andere volatility ETF's: XIV (28M.), UVXY (18M.) en TVIX (18M). Het is duidelijk dat dit soort beleggingsinstrumenten een gigantisch succes zijn.

Niet alleen de aandelenhandel in VXX scheert hoge toppen, de optiehandel moet echt niet onder doen. Met ongeveer meer 500.000 opties per dag is dit een grootmacht. Dit is ongeveer vier keer zoveel als het dagvolume van alle Nederlandse opties samengeteld.

De VXX bestaat uit een combinatie van de eerste twee vix-futures zodat deze samenstelling wiskundig overeenkomt met een hypothetische vix-future met constante looptijd van 30 dagen. Elke dag wordt een deeltje van de eerst aflopende future gesloten en doorgerold naar de volgende maand.

Omdat niet rechtstreeks in de vix index belegd kan worden, zijn deze vix-future voor speculanten en hedgers een aardig alternatief. De vix (en de vix-futures) bewegen meestal tegengesteld met de aandelenmarkt. Als de de aandelen dalen, stijgt de vix en omgekeerd.

Een juiste timing kan een long VXX belegging gemakkelijk verdubbelen tot zelfs vervijfvoudigen. Maar omdat de vix-futures meestal contango staan, is een buy and hold aanpak niet aangewezen.

Een lange termijn grafiek van VXX vind je hier:
http://sixfigureinvesting.com/wp-content/uploads/2013/04/VXX-Backtest-a-560x407.jpg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten