maandag 19 oktober 2015

TVIX, UVXY, SVXY, XIV en VXX met elkaar vergeleken.

De handel in volatiliteit is de kinderschoenen ontgroeit. Door de opkomst van exchange traded products, zoals het razende populaire VXX, is de speculatie in volatiliteit niet enkel meer weggelegd voor de institutionele belegger of gevorderde retail belegger, maar kan nu iedereen hierin participeren.

Of dit altijd even goed uitpakt voor de doorsnee kleine belegger is een andere zaak. Naar mijn mening zien heel veel beleggers een participatie hierin als een lotterij-ticket. De kans is bestaande dat de inleg ettelijke keren wordt verveelvoudigd, maar op lange termijn wordt alleen maar geld verloren.

Het is moeilijk te bepalen, maar de afgelopen jaren zijn waarschijnlijk honderden miljoenen dollars verloren gegaan door de (argeloze) belegger die op zoek is naar een knaller.

Hieronder zal ik kort de meest populaire ETN's vergelijken.


De aandelenhandel:

Die is voor alle hier besproken ETN's groot. Heel groot. Door de uitstekende liquiditeit gaat in- en uitstappen heel vlot en met minimale slippage.

Gemiddelde van de afgelopen drie maand:

- VXX: 74 miljoen / dag
- XIV: 29 miljoen / dag
- UVXY: 18 miljoen / dag
- TVIX: 18 miljoen / dag
- SVXY: 5 miljoen / dag

VXX is de tweede meest verhandelde ETF, na SPY. Bovenstaande producten worden in hoofdzaak gebruikt als speculatief instrument en heel snel opnieuw van de hand gedaan. Ter voorbeeld, VXX heeft 41 miljoen ETN's uitstaan, maar er worden er 74 miljoen dagelijks verhandeld.

De optiehandel:

De ETN's XIV en TVIX hebben geen opties. Net als de aandelenhandel is ook de optiehandel bij de overige spelers zeer goed. Voor een optiebelegger als mijzelf hebben trackers met opties altijd een streepje voor.

Het aantal optiecontracten verhandeld in de eerste negen maand van 2015 (januari tot september):

- VXX: 118.4 miljoen of 650k / dag
- UVXY: 22.5 miljoen of 125k / dag
- SVXY: 5 miljoen of 28k / dag

Vooral VXX is met ongeveer 650.000 contracten per dag een gigant binnen de optiewereld.

De kosten:

Hieronder zal ik de expense ratio weergeven. Dit is wel exclusief transactiekosten die het fonds maakt om de onderliggende waarde te verhandelen. Het is moeilijk uit te maken hoeveel dit dan precies bedraagt, maar zeker voor een UVXY of TVIX zal dit vermoedelijk 1% extra zijn op jaarbasis.

- VXX: 0.89%
- XIV: 1.35%
- SVXY: 0.95%
- UVXY: 0.95%
- TVIX: 1.65%


Kosten zijn van wezenlijk belang. Door de lagere kost (en de mogelijkheid van opties) zou ik dan ook eerder SVXY verkiezen boven XIV indien een inverse positie wordt overwogen.

De uitgevers:

Er zijn drie grote spelers actief binnen dit domein. Dit is Barclays met VXX, Proshares met SVXY en UVXY en tenslotte VelocityShares met XIV en TVIX.

Het kapitaal onder beheer:

Long vix-futures:
- VXX: 800 miljoen dollar

Long x2 vix-futures:
- UVXY: 400 miljoen dollar
- TVIX: 230 miljoen dollar

Short vix-futures:
- XIV: 1450 miljoen dollar
- SVXY: 700 miljoen dollar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten