donderdag 8 oktober 2015

Wat is TVIX (VelocityShares daily 2x vix short-term etn)?

TVIX is een exchange traded note uitgegeven door VelocityShares (Credit Suisse) en wordt verhandeld op de Amerikaanse beurs net zoals een aandeel. Voor en na de reguliere beurshandel kan er ook gehandeld worden, maar door de lage volume's is de bid-ask spread groot en is er weinig liquiditeit. Er is voor meer dan 200 miljoen dollar in belegd en dagelijks wisselen gemiddeld meer dan 20 miljoen aandelen van eigenaar. De liquiditeit is uitstekend, maar zijn tweelingsbroertje UVXY van Proshares is met 300 miljoen dollar toch net nog wat groter. Beiden (TVIX en UVXY) zijn identiek. UVXY heeft als groot voordeel dat er opties op noteren, maar om te shorten prefereer ik TVIX omdat de shortvergoeding er veel lager ligt (2.6% vs 15%).

TVIX (UVXY) belegt in vix-futures en dit met een hefboom van maal twee. Dit houdt in dat bij een investering van 100$ er voor 200$ belegd zal worden. Door deze hefboom danst TVIX dus heel sterk op en neer en dit maakt het zo populair bij daytraders. TVIX beweegt met een correlatie van 90% bijna gelijk met de vix waardoor ook de groep van hedgers aan de koperskant opereren. 



Omdat de vix zelf niet meer is dan een wiskundige formule afgeleid van de S&P opties kan hierin dus niet rechtstreeks belegd worden. Vandaar dat hiervoor vix-futures gebruikt worden. Dagelijks wordt een plukje van de dichtstbijzijnde future verkocht en die uit de volgende maand gekocht zodat uit deze mix een constante 30 daagse vix-future wordt gesynthetiseerd. 

De TVIX kan bij turbulentie op de aandelenmarkt heel hard spiken, maar op lange termijn verlies deze waarde doordat de vix-futures meestal in contango staan. Dit houdt in dat de futures hoger geprijsd staan dan de vix en deze dus dagelijks (bij gelijkblijvende vix) naar de vix spot prijs zullen worden toegetrokken. Bij expiratie moet de vix-future namelijk gelijk zijn aan de vix spot prijs. Dit is hetzelfde als wat we ook zien op de futuremarkt van veel grondstoffen. Ook daar staan de futures met een langere looptijd hoger geprijsd.


Bij een goede timing valt er dus heel wat te verdienen met een long TVIX positie (tot zelf 15 maal je inleg). Recentelijk zagen we hier nog een mooi voorbeeldje van. Mits de juiste timing had de belegger hier zijn inleg meer dan 3 keer verdubbelt in amper twee weken.



Timing is hier cruciaal, maar het tikken van de klok is in het voordeel van de shorter. De zwaartekracht zal onafwendbaar zijn werk doen en op lange termijn de boel weer richting de "nul" dollar trekken. Want dat is zijn lot. Hij zal hoogdagen kennen, maar het verval is net zoals het menselijk lichaam een zekerheid. 


Want dit is het grootste verschil met bijvoorbeeld een aandelenbelegging. Deze vertegenwoordigt een bepaalde waarde, maar deze ETN is niet meer dan een financiƫle constructie. Er is geen intrinsieke waarde, louter een speculatieve waarde.


Vandaar onze interesse in het shorten van deze ETN. Zie ook lange termijn grafiek op deze link.

1 opmerking:

  1. Wat is dan de omgekeerd werkende waarde (ticker) van de TVIX?

    De waarde dus die tegen de VIX ingaat (dus daalt bij stijgende VIX)

    BeantwoordenVerwijderen