zondag 5 november 2017

Het succes van Warren Buffett: een bovengemiddelde opbrengst, maar vooral ook het belang van tijd

Er zijn talloze boeken geschreven over hoe Warren Buffett zijn fortuin bij elkaar kon krijgen. Wat velen zal verbazen, is dat niet enkel een hoger rendement dan het marktgemiddelde nodig is om echt uit te groeien tot een kanjer, maar dat een ander element veel belangrijker is om daadwerkelijk in de geschiedenisboeken terecht te komen. En dat is tijd.





 Buffett's succes is niet enkel te danken aan zijn uitstekende beleggingsresultaten, maar vooral de samengestelde interest die mogelijk werd gemaakt door de lange belegingshorizon van Buffett.

Laten we dat met wat cijfermateriaal hard maken.
80.7 miljard dollar van zijn totaal vermogen van 81 miljard werd pas geaccumuleerd na zijn 50ste verjaardag. Lees deze zin nu nogmaals en laat het belang hiervan echt tot je doordringen. De vergaring van Buffett's rijkdom toont het belang van tijd aan. Hoe langer een belegging de tijd krijgt te rijpen, hoe impressionanter de eindbalans wordt.

Buffett was al van kindsbeen af bezig met geld verdienen en laat nu net de tijd die over een belegging gaat van determinerend belang te zijn.

Stel dat je op je 35ste begon met beleggen tot aan je pensioen op 65 jaar en je startkapitaal 25.000€ was en het rendement 10% per jaar bedroeg. Dertig jaar lang kon je kapitaal zo aangroeien tot de mooie som van ongeveer 435.000€. Maar stel nu dat deze belegger al als jongeman van 18 jaar interesse had in beleggen en dit kapitaal van bij de start op de beurs aan het werk zette. In plaats van 30 jaar wordt dit 47 jaren dat de samengestelde interest zijn werk kon doen. Het eindresultaat was met meer dan 2.2 miljoen euro een groot verschil met de persoon die pas op zijn 35ste aan het beleggen ging.
Laten we nu nog eens stapje verder gaan en aannemen dat deze persoon, net zoals Buffett, op zijn 87ste nog steeds aan het beleggen was, wat verschil had dit dan kunnen maken? Wel, een immens verschil. Bijna 18 miljoen euro had deze gepensioneerde belegger tot zijn beschikking gehad. Die paar jaartjes extra maken dus absoluut het verschil.

Zo zie je maar dat echt grote beleggingsopbrengsten mogelijk zijn, maar alleen maar als de beleggingshorizon voldoende lang is. In bovenstaand voorbeeld, betekende een langere beleggingstermijn een stijging van 0.4 miljoen naar 2.2 miljoen en zelfs naar 18 miljoen euro. Je hoeft geen uitzonderlijk groot startkapitaal ter beschikking te hebben of de gave om de marktindex met ruime cijfers te kloppen om als rijk man het leven uit te gaan...

Wat hebben we dus geleerd van Buffett? Start zo jong als je kan met beleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten