vrijdag 10 november 2017

Het verkopen van opties omwille van de Theta en het effect van weekends

Niet elke belegger heeft een grondige kennis van de optiegrieken. Ik ken zo bijvoorbeeld een relatief bekende optiehandelaar (-goeroe) die (dure) nieuwsbrieven met zijn optietransacties verkoopt aan beginnende optiebeleggers en in één van deze schrijfsels aangeeft geen belang te hechten aan de Greeks zoals Theta of Delta.

Je kan hierover discussiëren, maar misschien heeft hij wel een punt. Zelf heb ik mij hierin wel lange tijd ondergedompeld, omdat ik het best wel interessante materie vond. Het is zoals het leren van een nieuwe taal. Ook dit is misschien niet elke dag een grote meerwaarde in je leven, maar er zijn momenten waar het wel goed van pas komt.

Hier wil ik het gaan hebben over Theta. Theta heeft aan hoeveel de optieprijs dagelijks zal afnemen als niets anders van de inputs in de Black-Scholes formule wijzigt, en dan in de eerste plaats de beweging van de onderliggende waarde. 

Als je een optie koopt, dan betaal je een bepaalde prijs afhankelijk van de volatiliteit die je verwacht in de looptijd van de optie. Dit noemen we de implied volatility (IV). Een optie is fair, correct gewaardeerd als de toekomstige volatiliteit gelijk is aan de IV. In dit geval compenseert de beweeglijkheid van het aandeel voor de theta. Noch de koper, noch de verkoper van deze optie zullen op lange termijn winst maken. Als ik een optie koop met een IV van 16 en een gerealiseerde volatiliteit van 16 dan zal ik bij een "oneindig" aantal transacties noch winst nog verlies maken. Soms zal deze optie waardeloos aflopen, de andere keer maak ik 5€ winst, een nog andere keer 12€, enzovoort, maar als de ingeprijsde volatiliteit gelijk is aan de gerealiseerde, dan zal ik na duizend simulaties zien dat dit zowel voor de verkoper als koper een faire prijs was en geen van beiden winst zal maken. 

Verkoop dus nooit een optie, enkel omdat je dan een positieve theta hebt en de illusie koestert elke dag iets te verdienen. Enkel als je deze duurder kan verkopen dan zijn faire prijs, heb je op lange termijn een winstgevende strategie. Hetzelfde (maar dan omgekeerd) geldt voor de koper. 

De vraag die in het verlengde hiervan ligt, is of het interessant kan zijn om opties te verkopen op vrijdag en maandag deze opnieuw te sluiten met de theta van twee weekenddagen in de portefeuille. Op het eerste gezicht kan je terecht opmerken dat zoiets duidelijks als een aanstaand weekend toch niet zomaar omgezet kan worden in een winstgevende optiestrategie. En inderdaad, de optiemarkt past de prijs van een optie aan net voor het weekend. Deze neemt af in waarde doordat market-makers de input van hun B&S formule aanpassen. Of door de volatiliteit aan te passen (in het weekend zijn er namelijk twee dagen dat er geen beweging kan plaatsvinden) of door de looptijd al te wijzigen.

Maar het is niet omdat de maket-makers hun prijs aanpassen, dat dit ook met een 100% perfectie kan plaatsvinden. Misschien is het dan toch nog niet zo'n dom idee om een short optiepositie vrijdag op te nemen en deze na het weekend te sluiten?

In 2010 is hier een paper over verschenen met als titel: "The weekend effect in equity option retuns". In deze studie keek men naar een gekochte positie in aandelenopties van 1996 tot 2007 en vond dat deze licht negatief was voor weekends (-0.62%) in vergelijking met andere dagen (+0.18% per dag). Deze cijfers zijn niet de opbrengsten, maar is het gemiddelde dat de optie afnam over het weekend. De margin die men moet aanhouden is groter dan de optiepremie, dus het realiseerbare rendement zal uiteraard lager liggen. Maar het feit blijft dat de marktpartijen de aandelenoptieprijs voor het weekend niet volledig (kunnen) aanpassen aan de theoretische waarde. 

De vraag is dan of dit ook effectief te verhandelen valt. Dit zijn de ruwe cijfers, goed mogelijk dus dat met transactiekosten verrekend deze vaststelling niet onmiddellijk valt om te zetten in een winstgevende strategie, maar dit was ook niet de bedoeling. Het betrof hier louter het beschrijven van een bepaalde vaststelling. Meer een academische denkoefening... :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten